Σε περίπτωση που δεν παίζει ο player παρακαλώ πιέστε στο εικονίδιο με τα ακουστικά

«TEARS IN HEAVEN»: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ERIC CLAPTON ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 4ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ

Share it:
Το «Tears in Heaven» είναι ένα τραγούδι που σημάδεψε τη ζωή και την καριέρα του Eric Clapton.

Ο Άγγλος κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Eric Clapton γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1945.

Είναι το μοναδικό άτομο που έχει γίνει μέλος του Rock and Roll Hall of Fame τρεις φορές: Μία φορά ως σόλο καλλιτέχνης και άλλες δύο ξεχωριστά ως μέλος των συγκροτημάτων Yardbirds και Cream. Ο Clapton έχει αναφερθεί ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς κιθαρίστες όλων των εποχών.

Μία από τις δημοφιλέστερες επιτυχίες της καριέρας του είναι το «Tears in Heaven», ένα τραγούδι που συνυπέγραψε με τον Will Jennings για το soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Rush» του 1991, ύστερα από έξι μήνες αποχής από κάθε μουσική δραστηριότητα.

Στις 20 Μαρτίου 1991, ο Conor, ο τετράχρονος γιος του Clapton, έπεσε από το παράθυρο ενός διαμερίσματος στον 53ο όροφο ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, στο σπίτι μίας φίλης της μητέρας του και προσγειώθηκε στην οροφή ενός παρακείμενου τετραώροφου κτιρίου, βρίσκοντας τραγικό θάνατο. Ο Clapton έφτασε στο διαμέρισμα λίγο μετά το δυστύχημα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 1990 ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον Eric Clapton. Επτά μήνες πριν το θάνατο του Conor, τον Αύγουστο του 1990, ο μάνατζερ του, δύο από τους φροντιστές του και ο φίλος και συνάδελφός του Stevie Ray Vaughan σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Αφού απομονώθηκε για μία περίοδο και θρήνησε, ο Eric Clapton άρχισε να εργάζεται ξανά, γράφοντας μουσική για μία ταινία για τον εθισμό στα ναρκωτικά που ονομαζόταν «Rush». Ο Clapton αντιμετώπισε τη θλίψη για το θάνατο του γιου του, συνυπογράφοντας το «Tears In Heaven» μαζί με τον Will Jennings.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, εμφανίστηκε στο «MTV Unplugged» και ηχογράφησε μία νέα έκδοση.

Το live album «Unplugged» κατέκτησε τις κορυφές των charts και προτάθηκε για εννέα βραβεία Grammy το έτος που κυκλοφόρησε. Ο Clapton πραγματοποίησε πολυάριθμες κοινωνικές ενέργειες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία των παιδιών από παράθυρα και σκάλες.

Σε μία συνέντευξη με την Daphne Barak, δήλωσε: «Έχω σχεδόν υποσυνείδητα χρησιμοποιήσει τη μουσική ως θεραπευτικό μέσο για τον εαυτό μου και βέβαια λειτούργησε.. Έχω μεγάλη ποσότητα ευτυχίας και μεγάλη ποσότητα θεραπείας από τη μουσική.»


Ο Will Jennings αποκάλυψε σε διαφορετική συνέντευξη:

«Ο Eric και εγώ ήμασταν δεσμευμένοι να γράψουμε ένα τραγούδι για μία ταινία που ονομαζόταν “Rush”. Έγραψα ένα τραγούδι με τίτλο “Help Me Up” για το τέλος της ταινίας… έπειτα ο Eric είδε ένα άλλο μέρος της ταινίας για ένα τραγούδι και μου είπε “θέλω να γράψω ένα τραγούδι για το αγόρι μου”. Ο Eric έγραψε το πρώτο κουπλέ του τραγουδιού, το οποίο για μένα είναι όλο το τραγούδι, αλλά ήθελε να γράψω τις υπόλοιπες γραμμές, παρόλο που του είπα ότι ήταν τόσο προσωπικό που θα έπρεπε να γράψει τα πάντα ο ίδιος», εξιστόρησε.

Ο Eric Clapton σταμάτησε να παίζει στις εμφανίσεις του το «Tears In Heaven» το 2014, όπως και το τραγούδι «My Father’s Eyes», υποστηρίζοντας:

«Δε νιώθω άλλο πια την απώλεια, η οποία είναι τόσο μεγάλο μέρος της εκτέλεσης αυτών των τραγουδιών. Πρέπει πραγματικά να συνδέομαι με τα συναισθήματα που ήταν εκεί όταν τα έγραφα. Έχουν φύγει και πραγματικά δε θέλω να επιστρέψουν. Η ζωή μου είναι διαφορετική τώρα. Χρειάζονται ίσως μόνο μία ανάπαυση και πιθανώς να τα συστήσω υπό μία πολύ πιο απομονωμένη οπτική γωνία.»

Ο Eric Clapton τελικά ερμήνευσε ξανά και τα δύο τραγούδια στο πλαίσιο της επετειακής περιοδείας για τα 50 χρόνια δράσης, το 2013.


Το «Tears in Heaven» είναι σήμερα το πιο εμπορικό single του Clapton στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας φτάσει επίσης στο Νο2 του «Billboard Hot 100». Με πωλήσεις άνω των 2.800.000 αντιτύπων – τόσο φυσικά όσο και ψηφιακά – παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή pop singles της δεκαετίας του 1990 και ένα από τα εμπορικότερα.

Επιπροσθέτως, το τραγούδι έχει κερδίσει τρία βραβεία Grammy για την «Καλύτερη Pop Vocal Ανδρική Ερμηνεία», το «Τραγούδι της Χρονιάς» και την «Ηχογράφηση της Χρονιάς».

Το 2004, το περιοδικό «Rolling Stone» το ταξινόμησε 362ο στον κατάλογο με «Τα 500 μεγαλύτερα τραγούδια όλων των εποχών». Το 2014, απέκτησε μία θέση στο Rock and Roll Hall of Fame ως ένα από τα «τραγούδια που διαμόρφωσαν τη rock & roll».
Share it:

ΠΡΟΣΩΠΑ

Post A Comment:

0 comments: